Her sene 18 Mart’ta kutlanan Holi Festivali yine binlerce ziyarteçi akınına uğrayacak. Hindistan’da en renkli, en büyük bayramı haline gelen bayram ilan ediliyor. Yüzyıllardır kutlanan Holi (M.S. 4’üncü yüzyıldan beri) eğlencesiyle sadece Hindu görüşünü benimseyenlerin değil dünyadan farklı inançlara sahip, renklerin içinde kaybolmak isteyen herkesin katıldığı geleneklerden bir tanesi. Mitolojide birçok anlamı bulunan festivali kış aylarından çıkıp baharın gelimesiyle kutlanan rengarenk bir festivaldir.
Aslında sadece ısınan havayı ve baharı kutlamıyorlar bu bayramda. Hint mitolojisinde iyiliğin kötülüğü kazadığı anlamı olduğundan Holi’de herkes yeni başlayan yılda dileğini seçtikleri renkle gösteriyorlar. Bir diğer inanışa göre bu bayramı kulamalarındaki anlamlardan biride şeytani Kral Hiranya Kashyap’ın kötü kalpli kız kardeşi Holika’dan aldığına ve Kral Hiranya Kashyap kendisine karşı gelen ve iyiliği seçen oğlu Prahlada’yı yenmek için kardeşi Holika ile şeytani bir tuzak hazırlar. Özel güçlerinden biri ateşten etkilenmemesi olan Holika, yeğeni Prahlada’yı kandırarak bir odun yığınının üzerine çıkarır. Prahlada’yı öldürmek için odunlar ateşe verildiğinde ise kötülüğü simgeleyen Holika o an tüm güçlerini kaybedip yanar ama iyiliği seçen Prahlada ise bu sayede alevlerden kurtulur. Bu efsaneyi hatırlamak için Holi’yi başlatan dolunay gecesinde ateşler yakılıyor ve iyiliğin kötülüğe karşı her zaman galip geleceği düşünülüyor.
Holi inanışlarından biri de kötü Putana, bebekken Krişna’yı zehirlemek için kendi sütünü ona içirir. Ondan sonra rengi maviye dönen Krişna bu yüzden kimsenin onu sevmeyeceğini düşünürken Radha yüzünü onun gibi maviye boyar ve dillere destan bir aşk yaşamaya başlarlar. Kutlamalarda renkten renge boyanılmasının Radha ve Krişna’ın aşkına gönderme olduğuna inanılıyor. Çocuklar için Holi 10 gün kadar önceden içi renkli su dolu balonlarla başlıyor. Ama esas kutlama dolunay gecesi dualarla başlıyor ve ertesi gün herkesin birbirine renkli tozlar, içi renkli su dolu balonlar atmasıyla festival devam ediyor.
Her ne kadar Hindulara özgü bir gelenek olsada dünyanın dört bir yerinden bu festivale katılmak isteyenler olabiliyor hatta bu dönemde özel turlar bile düzenleniyor. Eğer bu festivali yakından görmek ve kutlamalara katılmak için Hindistan’a gidecekseniz en renkli anları görmek için çoşku dolu şehirlerden birini seçmenizi öneririz. Mathura, Vrindavan, Delhi, Barsana, Baldeo, Mumbai, Jaipur, Udaipur, Pushkar, Varanasi, Amritsar, Anandpur Sahib, Shantiniketan, Purulia, Hampi gibi Hindu nüfusunun yoğun olduğu yerler Holi’nin en renkli kutlandığı şehirlerden.