Anılarınızı hatırlamakta zorlanmaya başladıysanız endişelenmeyin zira beynimiz nöronlar geliştirmeye ve yaş ilerledikçe hafızayı güçlendirmek için yeni kontaklar kurmaya devam ediyor. Bu tekliflerle hem hafızanızı güçlendirebilir hem de çoğumuzun dehşetli düşü Alzheimer’a karşı tedbir alabilirsiniz.
Aktivitelerinizi Toplumsal Medyada Paylaşın
Günümüzde pek de sıkıntı olmayan hatta istekli bir formda yerine getireceğimiz bir teklif bu. Toplumsal medyanın tesirleri üzerine yapılan bir çalışmada, anıları paylaşmanın hatırlamayı da kolaylaştırdığı görülüyor. Ayrıyeten yaşadıklarımızı gerek fotoğraflar gerekse yazılarla paylaşmak, başka anıları da harekete geçiriyor.
Doğru Beslenin
Yağ ve kolesterol oranını sağlıklı düzeyde tutacak formda beslenmek, hem kalp hastalıkları riskini azaltıyor hem de hafıza ve başka bilişsel fonksiyonların sağlıklı gelişmesini sağlıyor. Başka yandan balık ve kuruyemiş üzere omega-3 bakımından güçlü besinler hafızayı güçlendirici tesire sahip.
Uykunuzu Alın
Indiana Üniversitesi Nörobilim Merkezi’nin uzmanlarına nazaran genç yaşlarda geceleri yetersiz ve sistemsiz uyuyanlar, yaşlandıkça daha fazla hafıza kaybı yaşıyor. Ülkü olan yedi-sekiz saat deliksiz bir uyku çekmek.
Yeterli Oranda İdman Yapın
Fiziksel aktiviteler, vücut ve beyin ortasındaki uyumu sağladığı üzere bilişsel fonksiyonelliği destekleyip hafızanın da bu tertibe ayak uydurmasını sağlıyor. Uygun bir antrenman bedenin dinlenmesini sağlayıp zihnin sonraki güne en zinde haliyle başlamasına yardımcı oluyor.
Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmayın
Televizyon izlerken iletileşmek, bilgisayarda bir şeyle uğraşırken telefonla da ilgilenmek üzere günlük hayatta sıkça yaptığımız bu “aynı anda birden çok şey yapma” halinden uzaklaşmak gerek. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu alışkanlık beyindeki karar verme ve hafıza da dahil olmak üzere tüm duygusal algılamalara yardımcı olan bölgesini olumsuz etkiliyor.
Yeni Marifetler Kazanın
Beynimizi rutin çalışmasından çıkarıp yeni bir şeyler öğrenmeye zorlamak, hafızayı güçlendirmek için fevkalade bir idman. Bunların da başında satranç, fotoğrafçılık, enstrüman çalmak üzere aktiviteler geliyor.
Stres Düzeyinizi Denetim Edin
Stresin ziyan vermediği hiçbir alan neredeyse yok. Gerilim düzeyini daima üstte tutmak, hafızanın zayıflamasını hızlandırıyor. Yoga, meditasyon, tabiatta yürüyüş, hayvanlarla ilgilenme ve nefes terapisi üzere aktivitelerle gerilimli anları hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.
El Yazısıyla Not Alın
Hafızayı güçlendirmek onu zorlamakla hakikat orantılı. İşte bu noktada alışık olduğumuz fontlar dışında yazılan yazıları okumak hatta ezberlemeye çalışmak çok düzgün bir idman. Cognition’da yayınlanan bir araştırmada, 18-40 yaş ortası deneklere 90 saniye müddet verilip okudukları yazıyı ezberlemeleri istenmiş. Alışıldık fontlardaki yazıları okuyanların yüzde 73’ü ezberini hatırlarken, yaygın olmayan fontlardaki yazıları okuyanlarda bu oranın yüzde 86 olduğu görülmüş.
Yeşil Çay İçin
Yeşil çayın sıhhat için çok yararlı olduğunu artık biliyoruz. Lakin bilim insanları son periyotta bu şifalı bitkinin hafıza üzerindeki tesirlerini de merak edip 2014 yılında Basel Üniversitesi’nde bir araştırma yapmışlar. 12 istekli deneğe dört hafta boyunca yeşil çay özü vererek beyinlerinin imgesini incelediklerinde, hafızayla kurulan kontağın arttığını gözlemlemişler. Araştırma grubundan Stefan Borgwardt, bunların şimdi çok küçük ve kesin olmayan bilgiler olduğunu söylemeyi de ihmal etmiyor.
Sağ Elinizi Sıkın
Sağ eli sıkmak, beynin sol tarafını yani anıları kodlayan kısmını harekete geçiriyor. 2013’te yapılan bir araştırma da bu bilgiyi destekliyor. Deneyde iştirakçilerin, 90 saniye boyunca sağ ve sol yumruklarını küçük bir top aracılığıyla sıkarak 36 söz ezberlemeleri istenmiş. Deney sonunda sağ yumruğunu sıkanların başkalarına oranla daha fazla söz hatırladığı görülmüş.