Orta kulak iltihabının genellikle gribal enfeksiyonlar veya soğuk algınlığı sebebiyle orta kulakta mukus oluşumuyla ortaya çıktığını belirten Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arman Tek, “Genellikle kış ve sonbahar aylarında görülen orta kulak iltihabı bebeklerde kolay tedavi edilebilse de yetişkinlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. İşte, okulda, günlük yaşantımızda gösterdiği belirtiler hayatımıza devam etmekte bizleri zorlayabiliyor” dedi.
Kızarıklık ve şişlik oluşabilir
Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur. Bazı durumlarda ise işitme kaybı gelişebilir ya da kulak zarı delinebilir. Kulak zarı delinirse içerideki iltihap dışarı akar. Rahatsızlık herhangi bir belirti vermeden sinsi bir şekilde seyredebilir. Hastada hiçbir komplikasyon gözlenmeden aylarca hatta yıllarca sürebilir. Her 4 çocuktan 1’inin 10 yaşına gelinceye kadar en az bir kez orta kulak enfeksiyonu geçirdiği bilinmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu neden olabilir
Genellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi bu problemi tetikler. Bu enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi başka bir hastalıktan veya tıbbi sorundan kaynaklanır. Enfeksiyon burun kanallarının, boğazın ve östaki tüplerinin tıkanmasına veya şişmesine neden olabilir. Daha küçük yaştaki çocuklar özellikle orta kulak enfeksiyonlarına karşı savunmasızdır. Çünkü östaki borusu çocuklarda yetişkinlerden daha dardır. Bir çocuğun adenoidleri (geniz eti) bir yetişkinden nispeten daha büyüktür.
Çocuklarda sesleri duyma problemleri yaşanabilir
Orta kulak iltihabı belirtileri hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Çocuklarda uzanırken kulak ağrısı, 38 derece üzeri ateş, baş ağrısı, kulağı çekiştirme, denge kaybı, normalden fazla ağlama gibi sorunlar görülebilir. Ayrıca çocuklarda sesleri duyma, yanıt verme ve uykuda problemler de yaşanabilir. Yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri kulak ağrısı, kulaktan sıvı akımı ve işitme kayıpları olabilir. Orta kulak iltihabı belirtileri bir günden uzun sürüyorsa, 6 aydan küçük çocuklarda varsa ya da şiddetli kulak ağrısı varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Küçük çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri
– Kulakları ovma, çekme ya da elleri kulağa götürme
– Huzursuzluk
– Zayıf beslenme
– Öksürük
– Burun akıntısı
– İshal
– Hafif yükseklikteki seslere tepki vermeme veya dikkatsizlik gibi işitme azlığı ile ilgili belirtiler
– Denge ile ilgili sıkıntı yaşam
Orta kulak iltihabı tedavisi
Genellikle kış ve sonbahar aylarında görülen orta kulak iltihabı bebeklerde kolay tedavi edilebilse de yetişkinlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. İşte, okulda, günlük yaşantımızda gösterdiği belirtiler hayatımıza devam etmekte bizleri zorlayabiliyor. Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Antibiyotikler orta kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için rutin olarak kullanılmamakla birlikte belirtiler şiddetli olduğunda ya da geçmediğinde bazen doktor tarafından reçete edilebilir. Özellikle ağrının şiddetli olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Kulak zarı bir uzman gözetiminde çizilir ve böylece kulak zarında delik oluşmasının önüne geçilir. Bunun dışında özellikle bebeklerde orta kulak iltihabının önüne geçilmesi için bazı önlemler almak gerekir. Bu önlemlerin başında bebeğin yeterli miktarda uyuması, beslenmesine dikkat edilmesi, hava kirliliğinden mümkün mertebe korunması ve sigara dumanından uzak tutulması gelir.
Düzenli takip edilmeli
Sık enfeksiyon geçiren veya orta kulağında sürekli sıvı olan çocukların yakından izlenmesi gereklidir. Takip randevuları doktor ile uygun sıklıklarda planlanmalıdır. Doktor çocukta herhangi bir kaybı önceden görmek ve gerekli önlemleri almak için düzenli işitme ve dil testleri yapılmasını önerebilir.